2014.04.04. 21:34 Postás Kupa

MOL sétány – Gomba szikla

magyar_zaszlo.jpg

A piliscsabai civil szervezetek egyedülálló kezdeményezésére 3,5 km hosszú erdei sétányt avattak fel a Pilisben. A sétány része egy, a Gomba-sziklát védő, ugyanakkor láthatóvá tevő kilátó terasz.

A sétány a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték-építést követő helyreállítási munkák során épült ki az FGSZ Zrt. együttműködésével, a MOL-csoport támogatásával és a Pilisi Parkerdő Zrt. generálkivitelezésében. Az engedélyeztetések után 2007 őszén indította az FGSZ azokat a gázvezeték-fektetési munkákat a Pilisben, melyekre a környék gázellátásának biztosítása érdekében került sor. A kivitelezési munkák megkezdése előtt a piliscsabai civil szervezetek a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva változtatásokat kezdeményeztek, melyek során módosult a nyomvonal és a helyiek igénye szerint elkezdődött a MOL erdei sétány kialakítása is. 

A MOL és a civil szervezetek példaszerű együttműködésének köszönhetően a sétány mostantól 3.5 km hosszan a helyreállított területeken is vezetve új túrázási lehetőséget kínál a környéken kirándulóknak. A túraösvény mellett a MOL-csoport a helyi lakosokat képviselő civil szervezetek kérésére a különleges természeti képződmény, a Gomba-szikla védelmére teraszt építtetett, illetve védő fasort telepített a 10-es főút mentén 80 méteres hosszúságban a gázpászta mentén.

A sétány a benzinkúttól indul.